KIJK OMHOOG

Een spanplafond van de beste kwaliteit

Hoe vaak kijk jij thuis omhoog naar je plafond? Wij gokken vrij weinig. Toch is het goed om te weten dat wanneer je een woning in Borg & Buiten koopt, het plafond er waarschijnlijk iets anders uitziet dan in je huidige huis. De woningen in Borg & Buiten worden namelijk voorzien van een spanplafond. Wat dat inhoudt en wat de voordelen zijn, lees je in dit artikel.

Wat is een spanplafond?

In Borg & Buiten worden de woningen op de begane grond – in de woonkamer en keuken – en op de eerste verdieping in de slaapkamers voorzien van een wit spanplafond. Een spanplafond is een gespannen doek van geweven polyester, dat rondom vastzit in profielen. Doordat het doek gespannen wordt over de gehele woning, heeft het een naadloos uiterlijk*. In de overige ruimtes van je woning, zoals de badkamer en het toilet, bestaat het plafond uit een grote kras- en slijtvaste plaat.

* Is jouw woning breder dan 5,4 meter? Dan wordt er ter plaatse van de overgang van de keuken naar de woonkamer een dilatatie, een fijne overgangsnaad, toegepast. Dit geldt ook wanneer je kiest voor een uitbouw. In dat geval komt de dilatatie ter plaatse van de woonkamer en de uitbouw.

‘Een plafond zonder naden. Wel zo mooi!’

 

Hoge kwaliteit

De kwaliteit van een spanplafond is hoog. Om die reden zie je spanplafonds veelal in de luxe villabouw. Het doek is sterk, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor “snelle” scheuren en beschadigingen. En door de perfect strakke afwerking, zal je nooit te maken krijgen met zichtbare doorbuigingen. Mocht er wel iets mis zijn met het spanplafond, weet dan dat het doek relatief eenvoudig te vervangen is.

 

‘Het doek van een spanplafond is 15x sterker dan een PVC (zeil)doek’

 

Onderhoudsvrij

Een spanplafond heeft als groot voordeel dat het een onderhoudsvrij product is. De esthetische kwaliteit en kleurstelling blijven de gehele levensduur behouden. Is er ondanks je voorzichtigheid een vlek op het doek ontstaan? Geen probleem. Eventuele vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met een zachte doek en lauwwarm water. Bij hardnekkige vlekken is er een speciale cleaner te verkrijgen.

Brandveilig

Nog een voordeel; een spanplafond is zeer brandveilig. Het spanplafond dat wij in jouw woning in Borg & Buiten plaatsen, valt onder de brandklasse B-S1-D0. Een technische term die staat voor ‘bijna onbrandbaar’ (B), ‘geringe rookontwikkeling’ (S1) en ‘geen vertoon van druppelvorming bij brand’ (D0). Toch een prettig idee!

 

Schilderen

De standaardkleur van het spanplafond is wit. Mocht je de wens hebben om het plafond over te schilderen, weet dan dat dit tot de mogelijkheden behoort. In dat geval zou je ook kunnen overwegen om het doek te vervangen. Het voordeel is dan dat alle voorzieningen, zoals de profielen, al zijn geplaatst.

Verlichting

Voor het gemak hebben we drie basis lichtpunten in het spanplafond voorbedacht. Deze staan op de technische tekeningen aangegeven. Achter elk van deze lichtpunten zit achterhout. Wil je meer spotjes in het spanplafond, dan bieden we deze optioneel aan. Hiermee kan je naar smaak en wens een lichtplan samenstellen.

Gordijnen

Uiteraard is het mogelijk om een gordijnrails te plaatsen en je gordijnen op te hangen. Slapen doen de meesten van ons immers het liefst in het donker! Ook hierbij maken we gebruik van het achterhout boven het spanplafond. Goed om te weten: het doek gaat niet rafelen zodra je erin boort voor het ophangen van een railsysteem!