GEZOND WONEN IN EEN ADEMENDE HOUTSKELETBOUW WONING

De voordelen van damp-open bouwen

Een goede luchtkwaliteit in huis is essentieel voor onze gezondheid en ventilatie speelt daarbij een cruciale rol. De houtskeletbouw Horizon-woningen in Borg & Buiten bouwen we damp-open. In dit artikel ontdek je wat dit betekent en welke voordelen deze bouwmethode biedt.

 

Ongemerkt kan er heel wat vocht in een woning ophopen. Door te koken, te wassen, te douchen en simpelweg adem te halen ontstaat waterdamp. Waterdamp is onschadelijk voor je woning, mits het niet door afkoeling condenseert tot water. Dit voorkom je door goede ventilatie. Als de waterdamp ook via de constructie – bijvoorbeeld via de muren – de woning kan verlaten, blijft het leefklimaat in huis veel constanter en gezonder.  

 

Damp-open bouwen

Damp-open bouwen is een bouwmethode die ervoor zorgt dat je woning op een veel natuurlijkere manier wordt geventileerd. Het wordt ook wel ‘ademend bouwen’ genoemd. Bij de opbouw van de buitenwanden wordt rekening gehouden met het damptransport. De ‘schil’ is van binnen naar buiten steeds meer dampdoorlatend: aan de binnenzijde heeft de gevel een dampremmend vermogen, de buitenzijde – de spouwzijde – heeft een dampdoorlatende afwerking die het vocht kan afvoeren. Hierdoor is de buitenzijde vier keer meer dampdoorlatend dan de binnenzijde, waardoor vocht altijd op een natuurlijke wijze zijn weg naar buiten vindt.

‘Bij damp-open bouwen is er een volledige afvoer van waterdamp, van binnen naar buiten’

Cellulose als biobased isolatiemateriaal

Bij damp-open bouwen hoort een vochtregulerend isolatiemateriaal. Voor de Horizon-woningen in Borg & Buiten is dat cellulose: een biobased isolatiemateriaal, gemaakt van gerecycled krantenpapier. Door de goede isolerende werking van cellulose is de warmteoverdracht laag. Cellulose houdt warmte vast in de winter en zorgt dat de woning minder snel opwarmt in de zomer. We blazen het als losse vlokken in de wandelementen.

Minder bouwvocht

Damp-open bouwen resulteert in minder bouwvocht. Dat is handig voor de wandafwerking van je woning. We leveren de binnenwanden – met een Fermacell afwerking – behangklaar op.

 

Kortom, het leefklimaat is in een houtskeletbouw Horizon-woning door de goede ventilatie erg constant en gezond. Doordat we rekening houden met het damptransport bij de opbouw van de buitenmuren, kan vocht altijd op een natuurlijke wijze je huis verlaten, is de temperatuur in huis alle seizoenen aangenaam én heb je na oplevering minder last van bouwvocht in je woning.